KOBİ nedir

KOBİ nedir

TÜBİTAK desteklerinin bir çoğu ve KOSGEB desteklerinin tamamından yalnızca KOBİ’ler yararlanabilmektedir. Bu nedenle bu yazımızda güncel mevzuata göre KOBİ nedir sorusu ele alınmıştır.

KOBİ nedir

KOBİ “Küçük ve Orta Büyüklüklerdeki İşletmeler” kelimesinin baş harflerinden oluşan bir kelimedir. En genel tanımıyla küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen isimdir. Herhangi bir işletmenin KOBİ sayılabilmesi için ve KOBİ’lere sağlanan tüm destek, teşvik ve haklardan yararlanabilmesi için hem yapısal hem de mali özelliklerinin yönetmeliğe uygun olması gerekmektedir. “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik”  adlı ve 24 Haziran 2018’de yürürlüğe girmiş olan bu yönetmelik, bir işletmenin KOBİ sınıfına girip girmediğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu yönetmeliğe göre bir işletmenin KOBİ olması için yıllık çalışan istihdamo 250 kişiden az olmalı veya yıllık net satış hasılatı/mali bilançosundan herhangi biri 125 Milyon TL’yi aşmamış olması gerekmektedir.

KOBİ sınıflandırması

Bu yönetmeliğe göre KOBİ’ler kendi arasında mikro işletmeler, küçük işletmeler ve orta işletmeler olmak üzere 3 sınıfa ayrılmaktadır. Bu sınıfları kısaca tanımlayacak olursak;

  • Mikro işletmeler: Yıllık net satış hasılatı/mali bilançosu 3 milyon TL’yi aşmayan ve bünyesinde 10 personelden daha az kişi istihdam eden işletmelerdir.
  • Küçük işletmeler: Yıllık net satış hasılatı/mali bilançosu 25 milyon TL’yi aşmayan ve bünyesinde 50 kişiden az personel istihdam eden işletmelerdir.
  • Orta işletmeler: Yıllık net satış hasılatı/mali bilançosu 125 milyon TL’yi geçmeyen ve bünyesinde 250 kişiden az personel çalıştıran işletmelerdir.
KOBİ Ölçeği
KOBİ Ölçeği

KOBİ İşletme türleri

Bu ayrımlar KOBİ’leri temel olarak farklı sınıflara ayırsa da bir işletmenin KOBİ sayılabilmesi için farklı kriterler de bulunmaktadır. Diğer bir sınıflandırma ise oy hakkı ve sermayeye göredir.

  • Bağımsız işletmeler: Bağımsız işletmelerin, başka bir işletmenin %25’inden fazlasına sahip olmaması gerekmektedir. Ayrıca başka bir tüzel kişi, kamu kurumu ya da kuruluşu işletmenin %25’inden fazlasına sahip olmamalıdır. Birkaç bağlı işletme müştereken işletmenin %25’inden fazlasına sahip olmamalıdır. İşletme konsolide hesaplar düzenlememeli ve konsolide hesaplar düzenleyen başka bir firmanın hesaplarında yer almamalıdır.
  • Ortak İşletme: Tek ya da bağlı işletmeler, bu işletme üzerinde tek hakim olmamalıdır. Başka bir işletmenin sermayesi ya da oy hakkında %25 – %50’si arasında söz hakkı bulunmamalıdır. Kendi oy hakkı ve sermayesi üzerinde %25 – %50 oranında başkasının söz hakkı bulunmamalıdır. Tanımlardan anlaşıldığı üzere, ortak işletmeleri belirleyen nokta sermaye ve oy hakkıdır.
  • Bağlı İşletmeler: Bir başka işletmenin hem sermaye hem de oy hakkının çoğunluğuna sahiptir. Bir işletmenin yönetim, denetim kurulu üyelerinin atanması, üyelerin azledilmesi ve denetim yetkisine sahiptir. Bir işletmenin ortağı veya hissedarı olunması durumunda yapılan anlaşmalarda tek başına söz sahibidir. Bu şartlardan herhangi birinin yerine getiriliyor olması bağlı işletme statüsünde yer almak için yeterlidir.

Bu kriterlere uygun olan işletmeler bankaların farklı avantajlar ile düzenlediği KOBİ kredilerinden ve devletin KOBİ’lere sunmuş olduğu teşvik ve olanaklardan faydalanabilmektedirler. KOBİ’lerin devlet destek ve olanaklarından faydalanmaları TÜBİTAK ve KOSGEB aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Şirketim KOBi mi?

Bu sorunun cevabını ve KOBİ sınıfına giren işletmenizin ölçeğini hemen belirlemek için KOSGEB “KOBİ miyim” testini kullanabilirsiniz.

https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/kobimiyim/0/kobimiyim-testi

Sonuç

Eğer sizde KOBİ sınıfına giriyorsanız ve devlet desteklerinden yararlanmak istiyorsanız, KOSGEB KOBİbeyannamenizin doldurulması ve devletin KOBİ’ler için sunduğu ayrıcalıklardan yararlanmanıza destek olabiliriz. Bu desteklerden yararlanmak istiyorsanız, şirketimiz uzmanları sizinle iletişime geçmekten mutluluk duyacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişim

Bizi arayın veya aşağıdaki formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.