Programın amacı
TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında KOBİ ölçeğindeki kuruluşların;
TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında çağrılı başvuru almaktadır.
Genellikle ocak ve temmuz dönemlerinde olmak üzere yılda iki çağrı dönemi uygulanmaktadır. Çağrı açılışı ile kapanışı arasında ortalama 2 aylık bir dönem olmakla birlikte, başvuru niyeti varsa hazırlığın önceden başlamasını önermekteyiz. 2022 yılı 2. çağrı için öngörülen çağrı dönemi aşağıda verilmiştir.
-
01.
Çağrı açılışı: Temmuz 2022
Proje başvuru sistemi bu tarihte aktif olmaktadır.
-
02.
Ön kayıt: Ağustos 2022 Sonu
Ön kayıt yaptırmayan şirketlerin başvurusu kabul edilmez.
-
03.
Çağrı kapanışı: Eylül 2022
Başvurunun bu tarihten önce TÜBİTAK'a gönderilmesi gerekmektedir.
TÜBİTAK 1501 Projesi bütçesi
Bütçe sınırı bulunmamaktadır. Ancak 5 milyon TL üstü bütçeye sahip proje önerileri için “Ekonomik Fizibilite Raporu”nun ek olarak yüklenmesi zorunludur.
Desteklenen proje konuları
Konu sınırı bulunmamakla birlikte programa özgü öncelikli alanlarda sunulan projelere ek puan verilmektedir. TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı çağrıları kapsamında gıda endüstrisini konu alan öncelikli alanlar aşağıdaki gibidir.
- Yerli Gıda Hammaddeleri ve Yardımcı Maddeler (THS 3-6)
- Kuru Meyve/Sebze Üretim Teknolojileri (THS 4-8)
- Yerli ve Yenilikçi Hububat Öğütme ve Tavlama Teknolojiler (THS 1-6)
- Yenilikçi Gıda Katkı Maddeleri (THS 5-8)
Ayrıca “Yeşil Mutabakata Uyum Kapsamındaki Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konuları” kapsamındaki proje konularına ek puan verilmektedir. Bu konulardan gıda endüstrisi ile ilgili olanları aşağıdaki gibidir.
- Tarımsal Üretimde ve Gıda Sektöründe Atık ve Artıkların Geri Dönüşümünün Sağlanmasına ve Tekrar Değerlendirilmesine Yönelik Yenilikçi Uygulamalar
- Tarladan Sofraya Sürdürülebilir Tarım Tekniklerinin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Yenilikçi Uygulamalar
- Gıda Zincirinin Her Aşamasında (Birincil Üretimden Tüketime Kadar) Gıda Kayıplarını ve İsrafını Azaltmak Amacıyla Sürdürülebilir Gıda Üretim ve Ambalaj Teknolojilerinin ve Uygulamalarının Geliştirilmesi