Süper gıdalar terimi öncelikle bir pazarlama stratejisi olarak gündeme gelmiştir. İlk ortaya çıkışı Amerikan United Fruit Company adlı firmanın muzun sağlığa faydaları üzerine reklam filmi çekerken yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu araştırmalar sonunda muz Harvard TH School tarafından süper gıda unvanını alan ilk gıdadır. Peki ilk başlarda gıdaları pazarlama ve dikkat çekme amacıyla kullanılan ancak günümüzde gerçekten de süper gıda olduğu anlaşılan bu gıdalar nelerdir? Neden bu gıdalara süper gıda denilmektedir?
Süper gıda nedir?
İnsan sağlığı için oldukça faydalı olan vitamin, mineral, lif, antioksidan ve pek çok diğer besin öğesini bünyesinde yoğun bir şekilde barındıran ve söz konusu bu bileşenler açısından zengin olan gıdalara “süper gıda” veya “süper besin” denilmekte. Onları süper gıda yapan en önemli özellikleri ise normalde sağlıklı besinlerin iki veya üç besin öğesi açısından zengin olmasına karşın süper gıdaların on ve daha fazla besin öğesi açısından zengin olmalarıdır.
Süper gıdaların insan sağlığına olan faydalarının başında elbette ki sağlıklı beslenmeden ötürü fazla kilolardan kurtulma geliyor. Süper gıdaların obeziteyi önlediklerine dair yapılmış pek çok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Obeziteyi önlemelerinin yanı sıra süper gıdalar kronik pek çok rahatsızlığın tedavisinde de oldukça önemli roller üstleniyorlar.
Sağlıklı yaşam tarzını benimseyip, süper gıdalarla beslenmenin yanında hayatımıza bir de egzersiz eklediğimizde süper gıdaların sağlık üzerine olan etkilerini gözle görülür boyutlara taşıyabilmekteyiz. Peki insan sağlığına sayısız faydası bulunan bu süper gıdalar hangileri? Gelin bunları yakından tanıyalım.
Buğday çimi
Buğday çimi çimlendirilmiş/filizlendirilmiş buğday bitkisinin filizlerinden hazırlanan bir besindir. Başta demir, magnezyum, kalsiyum olmak üzere oldukça yoğun vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Ayrıca oldukça yüksek antioksidan etkiye sahip olan buğday çimi vücudun detoks iksiri olarak da içilebilir. Kullanıldığında yüksek enerji sağlamasının yanı sıra yapılan bilimsel çalışmalarca pek çok hastalığı önlediği de rapor edilmiştir.
Tarçın
Yıllardır hemen her mutfakta zevkle kullanılan bu hoş kokulu ve lezzetli baharat da bir süper gıdadır. Özellikle yüksek antioksidan etkisi bildirilen bu lezzetli baharatın kolesterol, kan şekeri ve bulantı üzerinde de oldukça pozitif etkileri olduğu rapor edilmiştir.
Avokado
Avokadonun insan sağlığı üzerine bilinen en önemli faydası kötü huylu kolesterolü düşürmesidir. Nitekim avokado bitkisel yağlar özellikle doymamış yağlar açısından zengin olduğu için iyi huylu kolesterol seviyesinin yükselmesini teşvik ediyor. Zaten oldukça yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip olan avokadonun sinir sistemi ve sindirim sistemi üzerinde de faydalı etkileri bilinmektedir.
Chia tohumu
Binlerce yıldır insan beslenmesinin bir parçası olan chia tohumu son yıllarda süper gıda olduğu da bildirildikten sonra sofralarda daha sık yer almaya başladı. Chia tohumunun en önemli özelliği çok yoğun oranda protein içermesi bunun yanı sıra Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri açısından da zengin olmasıdır. Beyin fonksiyonlarını desteklediğine ve kalp damar sağlığını pozitif yönde etkilediğine dair yapılmış pek çok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Hepsinden öte en yoğun lif içeren besinler listesinin en başlarında yer alan chia tohumu sindirim sistemini de olumlu yönde etkilemektedir.
Yaban mersini
Yaban mersininin bilinen en önemli etkisi iltihap ve enfeksiyonu önlemesidir. Ayrıca yara iyileştirici etkisi bulunduğuna dair de yapılmış pek çok çalışma vardır. Kalorisi oldukça düşük olan bu lezzetli meyvenin yaşlanma karşıtı özelliği de bulunmaktadır. Oldukça yüksek antioksidan etkisi bulunması nedeniyle, yaban mersini gıdalarda daha fazla kullanılmalıdır.
Kinoa
Özellikle insan vücudunun ihtiyaç duyduğu esansiyel aminoasitler açısından zengin olan kinoa yüksek protein içeren bir gıdadır. Günlük diyette bir porsiyon tüketildiğinde günlük protein ihtiyacının neredeyse yarısını tek başına karşılayabildiğini belirten çalışmalar mevcuttur. Üstelik yüksek protein içeriğinden dolayı vegan ve vejetaryen bireyler tarafından da gönül rahatlığı ile tüketilebilen bir süper gıdadır.
Somon
Somon balığı Amerikan Kalp Derneği tarafından haftada en az iki kere tüketilmesi önerilen bir balıtır. Somonu süper gıda yapan en önemli özellikleri iltihaplı rahatsızlıklarla savaşması, beyin fonksiyonlarını geliştirmesi ve kalp sağlığına oldukça önemli etkiler sağlaması. İşte tüm bu özelliklerinden dolayı mümkün olduğunca sık somon tüketilmesi insan sağlığına oldukça önemli faydalar sağlayacaktır.
Aronya
Aronya meyvesi yüksek antosiyanin, antioksidan aktivite ve fenolik içeren bir gıdadır. Ayrıca yüksek miktarda C, B1, B2 ve B6 vitamini ile kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko mineralleri de içermesi, meyveyi daha da değerli hale getirmektedir. Yapılan bilimsel çalışma sonuçlarına göre, aronya meyvesinin bağışıklığı güçlendirici etkisinin olduğu, birçok hastalık ve hatta kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle pandemi sürecinde bu süper gıdaya olan ilgi de artış göstermiştir. Ülkemizde de tarımına başlanan bu süper gıdayı önümüzdeki yıllarda daha fazla duyacağımıza eminiz.
Sonuç
Yukarıda bahsi geçen süper gıdalar, süper gıdalar listesinin yüzlerce süper gıdasından sadece birkaçı ve belki de en popülerleridir. Bunlar dışında insan sağlığına belki de sayısız fayda sağlayan birçok süper gıda bulunuyor. Bu gıdalardan bazıları yine sıklıkla sofralarda yer alan tatlı patates, goji berry, çiğ süt, badem, kara lahana, Hindistan cevizi, dut, zencefil, zerdeçal, ceviz….
Bu süper gıdaların doğrudan ya da besinsel içeriklerine minimum hasar vererek işlendikten sonra gıda formülasyonlarında kullanılması tüketici ilgisini arttıracağını söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Bu nedenle hem bu süper gıdaların işlenmesi hem de formülize edilmesi aşamasında size destek olabiliriz. Hemen bizimle iletişime geçerek hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız