Paleo diyete uygun gıdalar: Dünyadan 9 örnek

paleo diyet

Paleo diyet, paleolitik dönemde bulunmayan yiyeceklerden uzak durmayı amaçlayan düşük karbonhidratlı ve ağırlıklı olarak çiğ besinlerin tüketildiği bir beslenme şeklidir. Bu beslenme tarzında besinler genellikle doğal haliyle tüketilmektedir. Pişirme işlemi gerektiğinde ise buharda pişirme tercih edilmektedir.

Paleo diyet tercihinin yaygınlaşması gıda üreticilerini bu beslenme şekline sahip tüketicilere uygun ürün üretmeye zorlamıştır. Bu ürünlerin üretimindeki asıl zorluk ürünün düşük karbonhidratlı olması gerekliliğinden ötürü tahıl kullanılamamasıdır. Bu nedenle bu tip ürünlerde farklı bitkisel kaynaklar kullanılmaktadır. En yaygın hammaddeler, badem, cassava, acı bakla, hindistan cevizi ile birlikte eritritol, allüloz ve stevia gibi tatlandırıcılardır.

Ayrıca binlerce yıl önce uygulanan diyet taklit edildiği için minimum işleme (pişirme, kızartma, kavurma vb) uygulaması gerekmektedir.

1. Kaizen – Düşük karbonhidratlı makarna

Paleo diyet ya da düşük karbonhidratlı beslenme son yıllarda bazı tüketiciler tarafından tercih edilen beslenme şeklidir. Bu şekilde beslenen tüketiciler karbonhidrat yerine yağ ve proteince zengin ürünleri tercih etmektedir. Bu tüketici grubunu hedefleyen bu üründe acı bakla (lupin) unu, yumurta, fava fasülyesi proteini, tapyoka nişastası ve ksantan gum bulunuyor. 56 gramlık bir servis ürünün besin bileşiminde 8 g yağ, 12 g karbonhidrat, 26 g protein bulunuyor.

Ürünün öne çıkan özellikleri

  • Normal makarnadan %90 daha az karbonhidrat
  • Normal makarnadan 3 kat daha fazla protein
  • Düşük Karbonhidrat, Keto diyete uygun, tahıl ve soya İçermez
Ürün hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

2. Julian Bakery – İnce krakerler

Julian Bakery tarafından üretilen ince krakerler iki çeşitten oluşmakta olup, paleo diyete uygun, organik, glutensiz ve GDO’suzdur. Çeşitlerden birisi ayrıca vegan diyete uygundur. Tuz ve Biber çeşnili ürün içeriğinde su, badem unu, cassava (manyok) un, susam, chia tohumu, keten tohumu, karabiber, sarımsak, paprika ve tuz içermektedir. Parmesan çeşnili ürün ise parmesan , keten tohumu, su, tapyoka unu, susam, chia tohumu ve tuz içermektedir.

Ürün hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

3. AWG Bakery – Glutensiz ve tahılsız ekmek

Glutensiz beslenmeyi bir adım öteye götüren bir beslenme şeklide tahılsız beslenmedir. Bu nedenle geleneksel fırıncılık ürünlerinin tahıl kullanılmayan benzeri giderek önem kazanmaktadır. Bu ürünlerden bir tanesi de AWG Bakery firması tarafından üretilen everyday bread’dir. Ürünün üretici tarafından öne çıkarılan özellikleri şunlardır: gluten ve tahılsız, organik, GDO’suz, paleo diyete uygun, vegan diyete uygun, Soya, sakız, rafine şeker, yumurta, süt ürünleri içermez.

Ürün hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

Ürün üretiminde su, ararot (arrowroot) unu, badem unu, hindistan cevizi unu, psyllium kabuğu tozu, elma sirkesi, siyah chia tohumu, maya, akçaağaç şurubu, pembe himalaya tuzu, zeytinyağı kullanılmıştır. Bir servis üründe 1 g altında şeker bulunmaktadır.

4. SimpleMills – Çikolatalı Brownie kurabiyesi

Beslenme trendlerine uyum için düşük karbonhidratlı bir üründür. Bu nedenle karpuz çekirdeği unu ve kaju unu gibi alışılagelmişin dışında bileşenlerle üretilmiş üründe tahıl, kıvam arttırıcı, GDO ve yapay katkı maddesi içermemektedir. Ürün üretiminde çekirdek ve kuruyemiş unu karışımı (karpuz, kaju, ayçiçeği, keten), hindistan cevizi şekeri, tapyoka nişastası, ararot, kakao yağı, kakao tozu, kakao özü, kabartma tozu, biberiye özü, deniz tuzu, vanilya özü kullanılmıştır. Benzer ürünün 2 farklı çeşidi daha bulunmaktadır.

Ürün hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

5. B. Fine Foods – Ungranola

Tahıl içermeyen bir granolayı hayal etmesi biraz zor olsa da paleo, glutensiz veya tahılsız beslenme şeklini tercih edenler için önemli bir ürün grubunu oluşturuyor. 3 farklı çeşidi bulunan üründe ana bileşenler çıtır hindistan cevizi parçaları, muz parçaları, hindistan cevizi şekeri, kuruyemişler bulunuyor. Bir servis üründe 5-6 gram toplam şeker bulunan ürün paleo, vegan ve glutensiz beslenmeye uygun olarak bildiriliyor.

Ürün hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

6. Jovial – Tahılsız spagetti

Tahılsız ve dolayısıyla glutensiz ve paleo diyete uygun üretilmiş bu makarnanın yalnızca Güney Amerikaya özgü bir bitki olan cassava (manyok) unu ile su ile üretilmiş. Ürün gluten, tahıllar, en önemli 8 alerjen, baklagiller, kıvam arttırıcılar ve lektin içermemektedir. Ürünün spagetti formu dışında 4 farklı çeşidi de bulunmaktadır.

Ürün hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

7. Eat Different – Bisküvi kreması

Keto ve paleo beslenmeye uygun olan bu bisküvi kremasında tahıl ve eklenmiş şeker bulunmamaktadır. Ürün haşlanmış badem, hindistan cevizi ezmesi, allüloz, tapyoka lifi, hindistan cevizi yağı, bezelye protein izolatı, monk fruit (keşiş meyvesi) ve tuz içermektedir. 36 gramlık bir serviste 1 g şeker bulunmaktadır.

Ürün hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

8. Solely – Kabak spagetti

Paleo diyete uygun ürünler söz konusu olunca sebzeler de önemli bir hammadde grubunu oluşturuyor. Yine bir makarna benzeri olan bu üründe ise kabaklar spagetti şeklinde doğrandıktan sonra nazik bir kurutma işleminden geçirilmiştir. Dolayısıyla başka hiçbir bileşen içermemektedir. Ürün geleneksel makarnaya kıyasla %85 daha az kalori ve karbonhidrat içermektedir. Ürün bir serviste 4 g şeker içermektedir.

Ürün hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

9. Hippeas – Nohut cipsi

Nohuttan üretilmiş bu cipsler gluten, soya, kuruyemiş ya da GDO içermemektedir. Vegan ve paleo diyete uygun ürünlerin 4 farklı çeşnili çeşitleri bulunmaktadır. Ürün ana bileşenler olarak nohut unu, pirinç unu, ayçiçek yağı, tapyoka nişastası, bezelye kabuk lifi ve şeker içermektedir. 28 gramlık bir servis üründe 3-4 g toplam şeker bulunmaktadır.

Ürün hakkında detaylı bilgi için tıklayınız

Sonuç

Yeni beslenme trendlerini yakından takip etmek gıda üreticilerine önemli fırsatlar sağlamakta ve yeni pazarlara ulaşabilmesine imkan vermektedir. Dolayısıyla bu trendlere uygun gıda üreterek pazarın öncülerinden olma fırsatını yakalamak önem arz etmektedir.

Paleo diyete uygun üretimi hem hammaddelerin hem de işleme yöntemlerinin uygun şekilde seçilmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu süreç deneyim ve arge süreçlerine hakimiyet gerektirmektedir. Bu nedenle NFDS Arge olarak paleo diyet başta olmak üzere diğer özel beslenme gruplarına (vegan, vejetaryen, keto, glutensiz vb.) uygun gıda geliştirme sürecinizde destek olabiliriz. Hizmetlerimizi incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişim

Bizi arayın veya aşağıdaki formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.