2022 Yılı Gıda Trendleri

2022 yılı gıda trendleri

2021 yılının sonuna yaklaşırken, NFDS Arge uzmanları 2021’deki gıda tüketim alışkanlıklarını inceleyip, 2022 yılı Gıda Trendlerini belirlediler. Artan ürün inovasyonuna, tüketici trendlerine ve sektördeki değişimlere yakından bakan ekibimiz 2022 yılı için en önemli gıda trendlerini sizler için derlediler.

Yapılan çalışmalar tüketicilerin belirli bir kısmının geleneksel ve tanıdık tatlardan vazgeçmediğini, ancak tatlarda meydana gelen beklenmedik ve uç değişikliklerin daha fazla tüketiciyi cezp ettiğini bildirmişlerdir. Bu nedenle çoğu farklı tatlar barındıran 2022 trendi olacak gıdaların listesini sizlerle paylaşıyoruz.

Şeker ikamesi olarak Allüloz

Şeker ikamesi ürünler ve sıfır kalorili tatlandırıcılar daha önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılı gıda trendleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda 2022 yılında şeker ikamesi olarak allüloz kullanımında yükseliş olacağını öngörmekteyiz. Allülozun günlük kullandığımız çay şekeri olan sakarozla benzer tat ve dokuya sahip olduğu ancak sakaroza göre daha düşük kalorili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle düşük kalorili ürünler ile diyabet hastalarına yönelik geliştirilen formülasyonlarda daha fazla yer bulacağı değerlendirilmektedir.

Şeker ikamesi olarak allüloz
Wholesome firması tarafından sıfır kalorili şeker ikamesi olarak allüloz (link)

Alkolsüz içecekler ve kokteyller

Alkolsüz içecekler ve kokteyller
Alkolsüz içecekler ve kokteyller

2021 yılında tüketim miktarı artan alkolsüz içeceklerin, 2022 yılında en önemli gıda trendlerinden biri olacağını öngörüyoruz. İnsanların sağlıklı yaşam tarzını benimsedikleri son yıllarda pek çok insan alkolden de uzak durmaya çalışmaktadır. Sınırlı kalan alkolsüz içecek çeşitlerinin 2022 yılında daha da fazla çeşitleneceği düşünülmektedir.

Ay çekirdeği ezmesi

Gerek 2022 yılı trend raporlarına gerekse uzmanlarımızın araştırmalarına göre 2022 yılında mutfaklarımıza pek de alışkın olmadığımız bir tat girecek gibi duruyor. Son yıllarda tüketiciler tarafından beğeni ile tüketilen fındık, fıstık, kaju ve badem ezmelerinden sonra 2022 yılında soframızda özellikle kahvaltılarımızda yeni bir ezmeye yer açacağız: Ay çekirdeği ezmesi.

Kulağa farklı geliyor olsa da Avrupa’da büyük süt ürünleri üreticilerinden bir kaçı ay çekirdeği kullanımının süt ürünlerinde arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Yaptıkları çalışmalardan birisi de ay çekirdeği ezmesine yönelikti. Öngörümüze göre ay çekirdeği ezmesi sofralarımızda kendisine önemli yer bulabilecek.

SunButter firmasına ait ay çekirdeği ezmesi
SunButter firmasına ait ay çekirdeği ezmesi (link)

Patates sütü

Patatesten yapılmış bir süt desek büyük ihtimalle aklınıza ilk gelen şey “Yok artık!” olurdu. Ancak araştırmalarımıza göre patates sütü 2022’nin en önemli gıda trendlerinden birisi olacak. Haşlanmış patates ve patatesin haşlandığı sudan üretilen patates sütü vegan süt alternatiflerinden biri olma yolunda.

Patatesten elde edilen süt benzeri içecekler şu anda Avrupa ve Çin’in bazı bölgelerinde satışa sunulmuş durumda ve büyük ilgi görmeye başladığı rapor edilmektedir. Bitkisel kaynaklı tüketim alışkanlıklarının her geçen gün hızla arttığı günümüzde yulaf sütü, soya sütü ve badem sütü ile yarışabilir bir ürün olan patates sütünün hayatımıza girmesini öngörüyoruz.

DUG firmasına ait patates sütü
DUG firmasına ait patates sütü (link)

Arpa sütü

Vegan beslenmenin giderek popülerleştiği bu günlerde 2022 yılı gıda trendlerine tek bir vegan sütün girmesi beklenemezdi. Bu nedenle 2022 yılının trend olacağına neredeyse kesin gözü ile bakılan bir diğer içeceği arpa sütü.

Yulaf sütü ve badem sütünden sonra farklı tahıllardan süt üretiminin yollarını araştıran üreticiler dayanıklı ve sert iklimlerde dahi yetişebilen bir tahıl olan arpayı seçtiler. İngiliz Bright Barley ve ABD’li Take Two Foods şirketleri arpa sütünü 2021’in son aylarında satışa sundular. Geri dönüşlerin oldukça iyi olduğunu belirten şirket yetkilileri 2022’de de bu trendin yükseleceğini belirtiyorlar.

Bright Barley firmasına ait arpa sütleri (link)

Hibiskus (bamya çiçeği, nar çiçeği, kerkede)

Gıda otoritelerinin öngörüleri ve uzmanlarımızın araştırmaları doğrultusunda 2022 yılında içecek piyasasına günümüzde var olan ancak kıymeti çok da bilinmeyen bir bitki dahil olacak. Yoğun C vitamini içeriği ve hoş aroması ile bilinen hibiskus 2022’nin hem içecek olarak tüketilen hem de gazlı içeceklere ve yoğurtlara katkılanan bir bitkisi olacak. Bu nedenle gıda üreticilerinin özellikle suda çözünebilir (instant) hibiskus çayı ve sallama hibiskus çayı üretimine yoğunlaşmaya başladığını söyleyebiliriz.

Hibiscus (bamya çiçeği, nar çiçeği, kerkede)

Moringa

İşte hibiskus gibi kıymeti bilinmeyen veya çok geç anlaşılan bir bitki daha: Moringa. Uzmanlarımızın 2022 yılı gıda trendleri arasındaki yerini güçlü bir şekilde alacağına inandıkları bitkilerden birisidir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da moringa kullanımı önerilmekte ve insan sağlığına oldukça faydalı bir bitki olduğu bilinmektedir. Moringanın portakaldan 7 kat fazla C vitamini ve muzdan 15 kat fazla potasyum içerdiği bilinmektedir. O zaman bu müthiş bitkinin 2022 yılında tatlılara, protein barlarına, çikolatalara ve hatta tahıl karışımlarına ilave edilecek olması kaçınılmaz görünmektedir.

moringa
moringa

Fermente gıdalar

“Eee bunlar zaten hep hayatımızdaydı” dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak bilimsel araştırmalar COVID-19 salgınında fermente gıdaların oldukça önemli bir rol üstlendiğini, söz konusu hastalığa karşı bağışıklığı güçlendirebileceğini rapor etmektedir. Haliyle hem fermente gıda üretimi artmış, hem de yeni fermente gıdalar araştırmasına girilmiştir.

2022 yılında da bu arayışın aynı hızla devam edeceğini öngörmekteyiz. Zaten kefir ve turşu gibi fermente gıdaların dışında çoğumuzun aşina olmadığı natto, miso, kombucha gibi fermente gıdalar 2022 yılında trend gıdalar listesinin üst sıralarını zorlayacak gibi duruyor.

kombucha
kombucha

Selenyumca zenginleştirilmiş gıdalar

2021’in özellikle son aylarında insanlarda artan kanser korkusu nedeniyle selenyum içeriği yüksek olan gıdalara yönelimin arttığı konu ile alakalı yapılan çalışmalarca rapor edilmiştir. Bu trendin 2022 yılında da artarak devam edeceğini öngörmekteyiz. Mevcut gıdaların farklı tekniklerle selenyum içeriğinin arttırılabileceği ve bu talebin karşılanabileceğini düşünmekteyiz.

Selenyumca zenginleştirilmiş gıdalar
Selenyumca zenginleştirilmiş gıdalar

Bitki bazlı et alternatifleri (vegan etler)

2022 yılının gıda trendlerinin 1 numarasını en sona sakladık. Uzmanlarımızın araştırmalarına ve gıda otoritelerinin ifadelerine göre 2022 yılında gıda trendleri listesinin 1 numarası bitki bazlı et olacak. 2022’de izlenmesi gereken en önemli trend olan bu trend, insanların et tüketimini önemli ölçüde azaltmak istediği ancak tam vegan olmaya hazır olmadığı anlamına geliyor. Bitki bazlı et üretimi için hem akademide hem de sanayide farklı metot ve bitkiler denenmektedir.

vegan et
vegan et

Sonuç

2022 yılı gıda trendlerine uygun gıdaların üretimi için pek çok şirket önemli ar-ge faaliyetleri yürütmektedir. Yoğun Ar-ge gerektiren bu çalışamları NFDS Arge olarak ürün geliştirme hizmetimiz ile geliştirebilir ya da bu ürünleri geliştirmek üzere yürüteceğiniz ar-ge faaliyetlerine yönelik projelerinizi hazırlayarak devlet desteklerinden yararlanmanızı sağlayabiliriz. Bu nedenle NFDS Argenin uzman kadrosundan yararlanmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişim

Bizi arayın veya aşağıdaki formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.