KOSGEB destekleri için şirket şart mı?

KOSGEB destekleri için şirket şart mı?

Girişimcisiniz veya arge fikriniz var ancak herhangi bir şirketiniz yok mu? O halde aklınızdaki en önemli soru KOSGEB destekleri için şirket şart mı sorusu olabilir. Size güzel bir haberimiz var, özetle cevap hayır, şart değil. 2017 yılında yapılan bir değişiklik ile girişimcilerin doğrudan KOSGEB’e başvuru yapabilmesine imkan tanınmıştır.

Bu yazımızda, şirket kurmamış girişimciler için KOSGEB Ar-Ge, Ürge ve İnovasyon Destek Programı ve KOSGEB Geleneksel ya da İleri Girişimcilik Destek Programları ele alınacaktır. 

Girişimcilik Destekleri

Hedefi KOBİ ve girişimcilerin yenilikçi, teknolojik ve rekabetçi bir yapıya ulaşmalarını sağlamak olan KOSGEB’in şirket kurmamış girişimciler için 2 farklı destek programı bulunmaktadır. Bu programlar;

  1. KOSGEB Geleneksel Girişimci Destek Programı
  2. KOSGEB İleri Girişimcilik Destek Programı

Bu programlara, klasik iş modeli kanvası yaklaşımına uygun olarak hazırlanmış formlar ile başvuru yapılmaktadır. Dolayısıyla ar-ge yoğun faaliyetler içermeyen girişimler için uygun programlardır. Eğer ar-ge yoğun faaliyet içeren bir girişim gerçekleştirmek istiyorsanız yazının devamında ele aldığımızı Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek programından yararlanabilirsiniz.

KOSGEB Geleneksel Girişimci Destek Programı, hizmet odaklı (al-sat yapan, ya da hizmet sunan) girişimlerin kurulmasına destek verir. Bu program kapsamında, kuruluş, performans ve sertifika desteği açısından girişimciler desteklenmekte olup, destek üst sınırı 65 bin TL’dir. Gıda sektörü özelinde aşağıdaki örnek ve benzerleri Geleneksel Girişimci Destek Programı’ndan yararlanabilir.

  • Bakkal
  • Çiğköfteci
  • Tatlıcı
  • Cafe

İleri Girişimcilik Destek Programı ise faaliyetlerinde imalat içeren girişimcilere destek vermektedir. Bu program kapsamında desteklenecek işletmeler kullanılan teknoloji düzeyine göre 3 sınıfa ayrılmıştır. Gıda sektörü özellinde bu destek kapsamında 175 bin TL’ye kadar destek verilmektedir. Gıda sektörü özelinde aşağıdaki örnek ve benzerleri İleri Girişimcilik Destek Programı’ndan yararlanabilir.

  • Et ürünleri imalatı
  • Dondurma imalatı
  • Meyve suyu ve konsantreleri üretimi
  • Tahin imalatı
  • Zeytinyağı imalatı

Girişimcilik Destekleri Başvuru ve Destek Süreci

Öncelikle KOSGEB E-hizmet sistemi üzerinden kaydolunmalı ve daha sonra geleneksel ve ileri girişimcilik eğitimlerinin tamamlanarak sertifikalarının alınması gerekmektedir. Sertifikalar alındıktan sonra başvuru yapılacak programa ait “İş Modeline İlişkin Bilgiler” dokümanı KOSGEB sistemi üzerinden indirilerek doldurulmalıdır. Daha sonra KBS sistemine girilerek Girişimcilik Desteği Başvuru Formu online olarak doldurulmalı ve “İş Modeline İlişkin Bilgiler” dokümanı ilgili alana yüklenmelidir. Başvuru onaylandıktan sonra KOSGEB uzmanınız başvuru formu ve “İş Modeline İlişkin Bilgiler” dokümanını inceleyecek ve gerekirse revizyon talep edecektir.

Ön incelemeyi başarı ile geçen başvurular kurul değerlendirmesine girmektedir. Uzmanınız tarafından kurul tarihi size bildirilmekte ve ilgili tarihte online (pandemi nedeniyle şu an online yapılmaktadır) toplantıya katılıp, en az 3 üyeden oluşan kurul tarafından sorulan soruları cevaplamanız gerekmektedir. Bu toplantıda iş modelinizi uygunluğu ve sizin yetenekleriniz sorgulanmaktadır.

Toplantı sonrası 2 hafta içerisinde kurul kararı KBS sistemi üzerinde size bildirilmektedir. Proje değerlendirme sonucunda başvuru reddedilebilir, revizyon istenebilir ya da onaylanabilir. Onaylanan projeler için destek süreci başlamaktadır.

KOSGEB Ar-Ge, Ürge ve İnovasyon Destek Programı 

KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Desteği

Bazı girişimler piyasaya ürün ya da sürecin sunulmasından önce önemli ar-ge faaliyeti içerebilmektedir. Dolayısıyla şirket kurmamış girişimciler de KOSGEB Ar-Ge, Ürge ve İnovasyon Destek Programı’na doğrudan başvuru yapabilmektedir. Bu programa başvumak için gerekli form Girişimcilik Destek Programı’na göre öenmli farklılıklar içermekte olup, yapılacak ar-ge faaliyetlerinin detaylarını, girişimcinin yeteneklerini ve faaliyet sonucunda üretilecek ürün ya da geliştirilecek sürecin ticarileşme potansiyelini içermektedir. Bu program hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

KOSGEB Ür-Ge Desteği

Bu program yine KOSGEB Ar-Ge, Ürge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında yer almakta olup şirket kurmamış girişimcilerin başvuru yapmasına uygundur. Bu program kapsamında ar-ge süreçleri tamamlanmış fikirler desteklenmektedir. Bu nedenle ar-ge niteliğinin kanıtlandığını gösterir bazı bilgi ya da belgeler gerekmektedir. Bu belgeler aşağıdaki gibidir:

  1. KOSGEB ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, kanunla kurulan vakıflar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen Ar-Ge veya yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan veya
  2. Patent belgesi ile koruma altına alınan veya
  3. Doktora çalışması neticesinde ortaya çıkan veya
  4. Teknolojik Ürün (TÜR) Deneyim belgesi alınan veya
  5. Yurt içi Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) yer alan işletmelerin, bölgede sonuçlandırdıkları veya TEKMER’lerde yer alan işletmelerin başarılı tamamladıkları ar-ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan ürün veya
  6. Kamu/üniversite araştırma enstitülerinde/merkezlerinde ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan veya
  7. 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu kapsamında destek ve teşviklerden yararlanan Ar-Ge Merkezlerinde ar-ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan veya
  8. Orta-yüksek veya yüksek teknoloji alanlarında yer alan veya
  9. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan ve son mali yıl verilerine göre ithalat tutarı ihracat tutarından fazla olan ürünler için başvuru yapılması esastır.

KOSGEB Ar-Ge, İnovasyon ve Ür-Ge Destek Programı Başvuru ve Destek Süreçleri

Öncelikle KOSGEB E-hizmet sistemi üzerinden kaydolunmalı ve daha sonra geleneksel ve ileri girişimcilik eğitimlerinin tamamlanarak sertifikalarının alınması gerekmektedir. Bu durum Arge yada ürge projesinin onaylanmasından sonra İleri Girişimcilik Destek Programına başvuru yapmak için gereklidir.

İlk aşamada KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı başvuru dokümanlarından “Proje Bilgi Dokümanı” hazırlaması gerekmektedir.  Bu doküman hazırlandıktan sonra KBS sistemi üzerinden diğer bilgi ve belgeler doldurularak başvuru tamamlanmalıdır.

Başvuru öncelikle KOSGEB Uzmanınız tarafından ön incelenmeye tabi tutulmakta ve gerekli ise revizyon talep edilmektedir. Ön incelemeyi geçen projeler kurul değerlendirilmesine alınmaktadır.  Uzmanınız tarafından kurul tarihi size bildirilmekte ve ilgili tarihte online (pandemi nedeniyle şu an online yapılmaktadır) toplantıya katılıp, en az 5 üyeden oluşan kurul tarafından sorulan soruları cevaplamanız gerekmektedir. Bu kurulda arge niteliği ve projenin ticarileşebilirliği sorgulanmaktadır.  Toplantı sonrası 2 hafta içerisinde kurul kararı KBS sistemi üzerinde size bildirilmektedir. Proje değerlendirme sonucunda başvuru reddedilebilir, revizyon istenebilir ya da onaylanabilir. Onaylanan projeler için destek süreci başlamaktadır.

Projenin kabul edilmesi halinde, kararın bildirim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde girişimci tarafından şirket kuruluşunun yapılması gerekir. Şirket kuruluşunun itibaren 15 gün içinde ise girişimci projeye başlayacağını gösteren taahhütnameyi KBS sistemi üzerinden onaylamalıdır. Taahhütnamenin işleme alındığı tarih projenin başladığı tarih olarak kabul edilmekte ve bu tarihten itibaren proje süresince yapılacak olan harcamalar destek kapsamına alınmaktadır

KOSGEB destekleri seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Aynı şirket hem KOSGEB Ar-Ge, Ürge ve İnovasyon Destek Programı’ndan hem de İleri Girişimcilik Destek Programından yararlanabilir. Dolayısıyla Ar-ge içeren iş fikirlerinde başvuru sıralaması farketmeksizin iki desteği de alabileceğinizi belirtmek isteriz.

Sonuç

Girişimcilik aşılan zorluklar ve yakalanan fırsatlarla öğrenilen ve insanı geliştiren bir süreçtir. Her dönem girişimcilerin neredeyse tamamının yaşadığı başlangıç problemi finansman eksikliğidir. Bu nedenle KOSGEB destekleri şirket kurmamış girişimciler için önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu desteklerden yararlanmanın sanıldığı kadar zor olmadığını da belirtmek isteriz. Eğer bu başvurular konusunda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişim

Bizi arayın veya aşağıdaki formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.