TÜBİTAK TEYDEB tarafından desteklenmiş ve tamamlanmış projelerin TEYDEB tarafından açıklandığını biliyor muydunuz? Bu yazımızda desteklenmiş TÜBİTAK TEYDEB projelerinden bir kısmı örnek olması açısından sunulmuştur.
Öncelikle tamamlanmış TÜBİTAK TEYDEB projeleri listesine nereden ulaşabileceğinizi söyleyelim. https://eteydeb.tubitak.gov.tr/teydebtamamlanmisprojeler.htm adresine tıklayarak arama motoruna doğrudan ulaşabilir ve farklı kriterlere göre arama yaparak sektörünüzde yürütülmüş proje örneklerine ulaşabilirsiniz.
Gıda Biyoteknolojisi alanında Desteklenmiş TÜBİTAK TEYDEB Projeleri
Alfa-amilaz, pullulanaz ve glikoamilaz gıda enzimlerinin modifiye mikroorganizmalarda üretimi için biyoteknolojik araçların oluşturulması ve pilot ölçekte üretimleri
Gıdaların muhafazası amacıyla “biyokonservasyon” doğal nisin bacteriosinin endüstriyel olarak lactococcus lactis bakterisinden üretilmesi
Gıda patojenleri için dijital PCR kitlerinin geliştirilmesi
Gıda ve ilaç sektörüne yönelik rekombinant hammadde üretimi
Gıda Teknolojisi alanında Desteklenmiş TÜBİTAK TEYDEB Projeleri
Steviosit gıda katkı maddesinin duyusal özelliklerinin geliştirilmesi ve gıda endüstrisinde kullanım olanaklarının araştırılması
Liyofilizasyon özellikli gıda kurutma makinesi geliştirilmesi ve meyve kurutmada uygulanması
Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi ile gıda kurutması yapan otomasyonlu endüstriyel gıda kurutucu sistem
Tam otomatik ortam kontrollü değişken prosesli gıda kızartma ve soğutma makinesi bebeklere sağlıklı gıda hazırlama ve pişirme cihazı
Peynir altı suyundaki proteinin ayrılması, işlenmesi, gıda üretiminde kullanılması prosesinin tam otomatik üretim hattının tasarımı ve prototip imalatı
Ozonlama ile kuru gıdalarda mikrobiyal dekontaminasyon pilot prosesinin geliştirilmesi
Güneş enerjisi ile gıda kurutma tüneli
Jeotermal enerji kullanılarak çalışan gıda kurutma fırının teknolojik olarak geliştirilmesi
Gıda hamuru şekillendirme ve kaplama makinesi geliştirilmesi
KALMAN – Kaliteli mantı (iyonize olmayan UV C ve IR ışınımı kullanımı ile endüstriyel mantı üretim sürecinin kısaltılması, raf ömrünün uzatılması, gıda güvenliği ve kalitesinin arttırılması)
Gıda Ambalajlama alanında Desteklenmiş TÜBİTAK TEYDEB Projeleri
Elektron demetleriyle aşılama yöntemiyle gıda ambalajlarında kullanılan polimerik filmlere antimikrobiyal özellik kazandırılması
Esansiyel yağ içeren kitosan filmlerin gıda ürünlerinde ambalaj malzemesi olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Gıda sanayi için bükülebilen polietilen üretimi ar-ge projesi
Gıda ambalajında kullanılacak çok katlı bariyer özellikli film geliştirilmesi
Birincil ve ikincil ambalajlardan gıdaya göç eden kontaminant miktarının azaltılması ve güvenilir gıda ambalajı üretimi
Hijyenik kulplu gıda ambalajı tasarım ve prototip üretimi
Polilaktik asit esaslı gıda ambalajı ve antimikrobiyel işlevinin geliştirilmesi
Solunum yapan gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatmaya yönelik gıda ambalajların geliştirilmesi ve üretimi
PE yapılar ile uyumlu, yüksek yapışma özellikli, gıda paketleme endüstrisinde kullanılacak şeffaf ve sızdırmaz BOPP film geliştirilmesi
Gıda Bilimi alanında Desteklenmiş TÜBİTAK TEYDEB Projeleri
Multi fonksiyonel bir gıda katkı maddesi olarak kolajen peptit geliştirilmesi ve gıdalarda kullanım olanaklarının araştırılması
Glukozdan enzimatik biyokataliz yöntemiyle gıda sektörüne yönelik sodyum glukonat ve glukonik asit geliştirilmesi
Yaşlanma karşıtı doğal kaynaklı bileşikler ve standardize bitki ekstreleri içeren gıda takviyesi kapsüllerinin geliştirilmesi ve üretilmesi
Gıda sektöründe renklendirici olarak kullanılan antosiyaninlerin (e163) siyah havuçtan ab standartlarına göre geliştirilmesi ve pilot ölçekte üretimi
Gıda ve parfümeride kullanılan esterlerin membranlı reaksiyon süreciyle üretiminin yapılması
Kokusuz paprika ekstraktından gıda uygulamaları için su dağılır emülsiyon ve enkapsülasyon yapılması
Siyah havuçtan mavimsi-kırmızı tonda gıda renklendiricisi geliştirilmesi
Sorgum bitkisinden endüstriyel gıda ürünleri üretim prosesi geliştirilmesi
Karayemiş meyvesinin gıda ve gıda takviyelerinde kullanımına yönelik standardize edilmiş ürünler elde edilmesi
Meyve sebze sanayi atıklarından gıda sanayinin farklı alanlarında kullanılabilecek lif üretimi
Gıda sektöründe kullanılmak üzere doğal hammaddelerden aroma özü ve doğal çeşni geliştirilmesi
Sonuç
Görüldüğü üzere ar-ge niteliği olan fikirler konusundan bağımsız olarak TÜBİTAK TEYDEB tarafından destek alabilmektedir. Destek alma sürecinde önemli olan ar-ge sistematiğini iyi kurgulamak, uygun ve geçerli yöntemleri seçmek ve proje fikrini uzman hakemler karşısında savunmaktır. NFDS Arge olarak sizin de TEYDEB desteklerinden yararlanabilmeniz için önemli destekler sunuyoruz.
Devlet destekleri danışmanlık sürecimiz aşağıdaki faaliyetleri kapsamaktadır.
Ar-Ge proje fikrinizi uzman kadromuzla olgunlaştırırız.
Makale, patent, yayın gibi literatür araştırması yaparak projenizin özgün yönleri, yol haritasını ve Ar-Ge sistematiğini kurgularız.
İlgili programın kurallarına uygun şekilde projenizi hazırlarız.
Hakem ziyareti öncesi proje sunumu ön hazırlık tamamlar ve provalarını gerçekleştiririz.
Proje, kabulünden sonra gerekli ara dönem teknik raporlarını hazırlarız.
Projenin sağlıklı yürütülebilmesi için proje süresince teknik ve bilimsel danışmanlığı sağlarız.
Projenin gerektirdiği analizlerin bir kısmını şirketimizde gerçekleştiririz.
Proje başarıyla kapatılana kadar danışmanlık hizmetimizi sürdürürüz.
Yeni proje çağrılarında sizi bilgilendirir ve yeni projelerinizi kurgularız.
Siz de hemen bizimle iletişime geçerek TÜBİTAK 1501 ve TÜBİTAK 1507 programlarından yararlanabilirsiniz.